Η Εύη Κυράνα, Ψυχολόγος Υγείας, MSc, Ειδικευμένη σε Θέματα Σχέσεων και Σεξουαλικών Προβλημάτων, Επιστημονική Συνεργάτης του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, εξηγεί στο Υγείαonline.gr, πως βιώνει μια γυναίκα το πρόβλημα της στυτικής δυσλειτουργίας που αντιμετωπίζει ο σύντροφός της.
Είναι ιδιαίτερα συχνό για έναν άνδρα με στυτική δυσλειτουργία να ανησυχεί για την αντίδραση που θα έχει η σύντροφός του μετά από μια αποτυχημένη επαφή. Κάποιες φορές, το άγχος αυτό μπορεί να αποτελεί βασικό παράγοντα που συντηρεί το πρόβλημα της στύσης. Έτσι εξηγείται το ότι κάποιοι άνδρες αδυνατούν να έχουν στύση όταν είναι με κάποια γυναίκα, αλλά έχουν ικανοποιητική στύση όταν αυτοϊκανοποιούνται.
Η ανησυχία των ανδρών για την αντίδραση της γυναίκας μπροστά σε μια πιθανή δυσλειτουργία κάποιες φορές είναι τόσο μεγάλη που οδηγεί σε αποφυγή των επαφών και σε αποφυγή κάθε σεξουαλικής συζήτησης.
Ωστόσο, οι περισσότερες γυναίκες δεν επιρρίπτουν ευθύνες στον άνδρα αλλά στον εαυτό τους!
Μια μελέτη σε συντρόφους ανδρών με στυτική δυσλειτουργία έδειξε πως απέδιδαν το πρόβλημα της στύσης σε δική τους ανεπάρκεια. (Ιntili, 1998). Είναι συχνό φαινόμενο να πιστεύουν οι γυναίκες πως η αδύναμη στύση οφείλεται στο ότι δεν είναι πια ελκυστικές ή αρκετά ενδιαφέρουσες σεξουαλικά. Ίσως έτσι να εξηγείται το ότι η στυτική δυσλειτουργία του άνδρα συχνά συνοδεύεται από δυσκολίες στη σεξουαλική ανταπόκριση της γυναίκας. Μια πρόσφατη μελέτη (Fischer, 2008) κατέγραψε σημαντική μείωση στη σεξουαλική επιθυμία, τη συχνότητα οργασμού και τη συνολική σεξουαλική ευχαρίστηση των γυναικών μετά την εμφάνιση του προβλήματος της στύσης.
Από τα παραπάνω είναι εμφανές πως η στυτική δυσλειτουργία επιβαρύνει με δυσάρεστες σκέψεις και ανησυχίες όχι μόνο τον άνδρα αλλά και την γυναίκα. Επειδή κάθε σχέση στηρίζεται στην επικοινωνία, είναι απαραίτητο για το ζευγάρι να επιδιώξει την ειλικρινή συζήτηση του θέματος αυτού, με διάθεση κατανόησης και υποστήριξης και όχι διάθεση απόδοσης ευθυνών. Σε μελέτη (Lording, 2000) που διεξήχθη στην Αυστραλία σε άνδρες με πρόβλημα στύσης και τις συντρόφους τους, το 25% των ανδρών δεν είχε συζητήσει το πρόβλημα με τη σύντροφό του.
Από αυτούς που το είχαν συζητήσει, το 56% έλεγε πως η σύντροφός του είχε θετική αντίδραση, ενώ το 22% ανέφερε αρνητική αντίδραση που περιελάμβανε απογοήτευση, θυμό και εκνευρισμό.
Σήμερα γνωρίζουμε πως η θεραπευτική αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας έχει σημαντικά καλύτερα αποτελέσματα όταν συμπεριλαμβάνει την σύντροφο και εφαρμόζεται στο ζευγάρι. Μέσα από την θεραπεία, το ζευγάρι έχει την δυνατότητα όχι μόνο να βελτιώσει την σεξουαλική λειτουργία, αλλά και τη σεξουαλική του επικοινωνία και την ποιότητα της σεξουαλικής του σχέσης. Πολλές φορές, μετά την θεραπεία, το ζευγάρι αρχίζει να απολαμβάνει τη σεξουαλική του ζωή περισσότερο από όσο την απολάμβανε ακόμα και προτού εμφανιστεί το πρόβλημα!
0 comments:
Post a Comment